ANBI KvK nr. 30 188 772
Giro DNP 9 604 901

DNP is, zoals dat officieel heet, een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat een gift aan DNP voor u boven een bepaalde drempel aftrekbaar is van de belastingen.

Als u een bijdrage wilt leveren kan dat o.a. door een financiƫle bijdrage te storten op ons gironummer 9 604 901


Het DNP bestuur

Het bestuur van de stichting bestaat uit biologen die al sinds 1985 actief zijn in Peru. We werken nauw samen met andere non-profit organisaties (ngo's), dorpsgemeenschappen, lokale en Peruaanse overheden.

Henk Hoogeboom

Henk Hoogenboom
Voorzitter stichting Duurzaam Natuurbehoud Peru.

Bert de Boer

Bert de Boer
Secretaris van DNP Voorzitter van APCT Oud directeur Apenheul.

Hans Dignum

Hans Dignum
Onze man in het veld. Voorzitter van onze dochterorganisatie UCUMARI.

Kunt u iets doen?

Natuurlijk, alle hulp is meer dan welkom. Dat kan op verschillende manieren:

   Deux Montagnes, Edith Cammenga

Deux Montagnes, Edith Cammenga
Krijt,aquarel,potlood

 


Sponsoren

www.greenline.info, Ernest en Erna Gratama van Andel Tandarts en mondhygiƫniste, Paul Verbeek Tandarts.


Vogels kijken?

Vogels kijken in Peru is waanzinnig leuk. Peru is namelijk een van de meest vogelrijke landen ter wereld, met meer dan 1800 vogelsoorten.

 

Onderzoek


Verkenning 2013

De verkenning van 2013 stond in het teken van de gebitsverzorging. Tandarts Ernest Gratama van Andel heeft een grote hoeveelheid tandartsspullen meegenomen om Cleidy en Joaquin Briones te voorzien en daarmee een hoop pijn en ellende te kunnen oplossen. In Leimebamba werden beiden in de praktijk geschoold en geassisteerd door Ernest.

Joaquin aan het werkErnest en Joaquin aan het werk. Joaquin aan het werkOverleg bij een patient.

In Los Chilchos is bij een groep schoolkinderen de stand van zaken opgenomen, les gegeven in tandverzorging en werden tandenborstels en pasta uitgedeeld.

 

tandverzorgingErnest controleert, Hans noteert. tandenborstelsHans deelt tandenborstels uit.

Tenslotte is een kort bezoek gebracht aan het gebied van de Rio Blanco. De rust die in het gebied is ontstaan doordat er niet meer gejaagd wordt werd zichtbaar aan de geweldige hoeveelheid apen die zich in de nabijheid van de eco-lodge ophielden.

rio BlancoSlingerapen bij rio Blanco. graftombenSlingerapen bij de graftomben.

Verkenning 2008

Om inzicht te krijgen in de ecologische waarden van het gebied rond St. Pedro, een belangrijk bovenstrooms gebied voor de drinkwaterbereiding van Leimebamba, is een tiendaagse tocht ondernomen. De bedoeling was om te onderzoeken of we dit gebied konden aankopen om te voorkomen dat dit gebied zou worden ontgonnen door veetelers. Helaas bleek dat het gebied erg verstoord was door de al aanwezige ca. 300 koeien.

koeienVerwoest oerwoud door koeien. koeien

Na deze teleurstelling zijn we doorgestoken naar het driemeren gebied van de Laguna de los Condores, Quinte Cocha en El Plomo. Het bovenstrooms gebied rond El Plomo (2500-3500m) is nagenoeg geheel intact. Van heel veel bedreigde diersoorten zijn pootafdrukken en uitwerpselen gevonden. Dit gebied van ongeveer 1000 hectare is nog te koop.

Laguna de los CondoresLaguna de los Condores. Quinte CochaQuinte Cocha.

El PlomoEl Plomo (Het Lood) is een onwaarschijnlijk mooi hoogland.

HenkJe hebt kerels... Hansen je hebt Hans Dignum.

Verkenning 2007

Tijdens een veertiendaagse verkenning in oktober 2007 is een nieuwe archeologische site gevonden. Het gaat hierbij om rotstekeningen die nog niet eerder in deze vorm in Peru zijn gevonden. Daarnaast zijn vele uitwerpselen en eetplekken van de brilbeer gevonden en pootafdrukken van veel dieren waaronder van de poema en witlip-pecarie En voor de vogelaars onder ons: er zijn veel geluidsopname gemaakt waaronder die van de Yellow browed toekanet!

 

PetroglyfenPetroglyfen, van wie? hoe oud? kikkerJe komt soms vreemde jongens tegen.
oversteekWe zijn niet allemaal helden. kies trekkenSoms moet Joaquin even iemand helpen.

Expeditie 2003

In 2003 bezochten we met een team van Nederlandse en Peruaanse biologen, archeologen en klimmers een nog onbekend deel van het gebied.

Op drieduizend meter hoogte, vanuit het basiskamp aan het Meer van de Kolibrie (Quinte cocha) heeft het team een inventarisatie van Chachapoya graftomben uitgevoerd onder leiding van de archeologe Monica Panaifo. Deze graftomben hadden we al tijdens een expeditie in 1999 op de verticale rotswanden rondom dit meer gelokaliseerd. Om grafroof te voorkomen zit er sinds die tijd een bewaker, die we vanuit Nederland betalen. Dit bewakingsproject voeren we uit in samenwerking met de bevolking van het dorp Leymebamba.

graftombenKlimmer Martin Fikweiler. graftombenMonica Panaifo en entrepreneur Patrick Nieuwenhuijs.

Een aantal tomben bleek geheel of deels geplunderd te zijn, maar sommigen bevatten nog een aantal goed bewaarde mummies en voorwerpen. Een deel van deze voorwerpen werd tijdens de expeditie naar het museum van Leymebamba overgebracht. Andere tomben waren niet geplunderd, maar door hun open constructie bleek een belangrijk deel van de inhoud in de loop der tijd in de afgrond verdwenen.

bouwwerkenOp een andere locatie hadden we meer succes: op vijftienhonderd meter hoogte troffen we een aantal uitzonderlijk goed geconstrueerde en volledig intacte grafhuizen aan, die vanwege hun extreme ligging op een hoge rotswand nog niet van dichtbij onderzocht konden worden. Omdat de tomben volkomen gesloten zijn, gaan we er van uit dat ze niet zijn leeggeroofd en dat de onbekende inhoud in uitstekende staat moet verkeren. Het zal de eerste keer zijn dat archeologen onderzoek kunnen doen aan een nog volledig ongestoorde en zeer goed geconserveerde Chachapoya graftombe.

 

 

bouwwerkenAan de voet van dezelfde rotswand vond het team een serie bouwwerken met muren tot twintig meter hoog. Welke functie de deels overgroeide gebouwen hebben gehad is nog onbekend. We hebben de locatie de naam Yacu huasi (het waterhuis) gegeven.


Direct na afloop van de expeditie hebben we ook hier permanente bewaking ingesteld, betaald vanuit Nederland, om grafroof te voorkomen.

De biologische inventarisatie was zeer succesvol. De biologen vonden een grote soortenrijkdom een ongekend groot aantal 'nieuwe' soorten die nog niet eerder door wetenschappers waren gezien. Soorten nieuw voor de wetenschap: 2 soorten knaagdieren, minstens 5 soorten kikkers, 1 hagedis, 9 soorten vlinders.

Helaas ging niet alles goed. Na een val van een paard moest de voorzitter van DNP na een gedwongen verblijf van twee weken in een hut via een brancard worden afgevoerd.

aftochtDe aftocht van de voorzitter van DNP.


Mensen die als sponsor, wetenschapper of als journalist een bijdrage willen leveren aan de nieuw te organiseren expeditie worden van harte uitgenodigd contact met ons op te nemen: info@peruinformation.net